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Memorandum: Lord Mayor 
Deputy Lord Mayor 
Elected Members 

Response to Question Without Notice 

PLANNING AUTHORITY - ROLES AND RESPONSIBILITIES
Meeting: City Planning Committee Meeting date: 16 November 

2020 

Raised by: Alderman Behrakis 

Question: 

Can the Director provide some advice to confirm the roles and responsibilities of 
elected members when acting as a planning authority? 

Response: 

The roles of the Planning Authority are determined by both section 51(2) & (3) of 
Land Use Planning and Approvals Act 1993 and Clause 8.10 of Hobart Interim 
Planning Scheme 2015. 

Section 51(2) & (3) states 
(2) In determining an application for a permit, a planning authority –

(a) must seek to further the objectives set out in Schedule 1 ; and
(b) must take into consideration such of the prescribed matters as
are relevant to the use or development the subject of the application;
and
(c) must take into consideration the matters set out in representations
relating to the application that were made during the period referred
to in section 57(5) ; and
(d) must accept –

(i) any relevant bushfire hazard management plan, or other
prescribed management plan relating to environmental hazards
or natural hazards, that has been certified as acceptable by an
accredited person or a State Service Agency; or
(ii) any certificate issued by an accredited person or a State
Service Agency and stating that the proposed use or
development will result in an insufficient increase in risk from
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the environmental hazard or natural hazard to warrant any 
specific protection measures. 

(3) The decision of a planning authority on an application referred to in
subsection (1A) or (1B) is to be made by reference –

(a) to the provisions of the planning scheme as in force at the date of
that decision; or
(b) if the planning authority has been required under section 28(1)(a)
of this Act, as in force before the day on which section 10 of the
Tasmanian Planning Scheme Amendment Act commences, to
modify a draft planning scheme and that draft planning scheme has
not been approved by the Commission at the date of that decision, to
the provisions of the draft planning scheme modified as required; or
(ba) if the planning authority has been directed under section
35K(1)(a) to modify a draft LPS and that draft LPS has not been
approved by the Commission at the date of that decision, to the
provisions of the draft LPS modified as required; or
(c) if the planning authority has been required under section 41(a) of
this Act, as in force before the day on which section 10 of the
Tasmanian Planning Scheme Amendment Act commences, to
modify, or alter to a substantial degree, a draft amendment to a
planning scheme and that draft amendment has not come into effect
at the date of that decision, to the provisions of the planning scheme
as they would be if the draft amendment modified, or altered to a
substantial degree, as required had come into effect; or
(d) if the planning authority has been required under section 40N to
modify, or substantially modify, a draft amendment of an LPS and
that draft amendment has not come into effect at the date of that
decision, to the provisions of the planning scheme as they would be if
the draft amendment modified, or substantially modified, as required
had come into effect.

•  
Clause 8.10 states 

8.10 Determining Applications 

8.10.1 
In determining an application for any permit the planning 
authority must, in addition to the matters required by ss51(2) of 
the Act, take into consideration: 

(a) all applicable standards and requirements in this
planning scheme; and
(b) any representations received pursuant to and in
conformity with ss57(5) of the Act,
but in the case of the exercise of discretion, only insofar as
each such matter is relevant to the particular discretion
being exercised.



 Page 3 

8.10.2 
In determining an application for a permit for a discretionary use 
the planning authority must, in addition to the matters referred 
to in subclause 8.10.1, have regard to: 

(a) the purpose of the applicable zone;
(b) any relevant local area objective or desired future
character statement for the applicable zone;
(c) the purpose of any applicable code; and
(d) the purpose of any applicable specific area plan,

but only insofar as each such purpose, local area objective 
or desired future character statement is relevant to the 
particular discretion being exercised. 

8.10.3 
In determining an application for any permit the planning 
authority must not take into consideration matters referred to in 
clauses 2.0 and 3.0 of the planning scheme. 

As signatory to this report, I certify that, pursuant to Section 55(1) of the Local 
Government Act 1993, I hold no interest, as referred to in Section 49 of the Local 
Government Act 1993, in matters contained in this report. 

Neil Noye 
DIRECTOR CITY PLANNING 

Date: 24 November 2020 
File Reference: F20/124663; 13-1-10 


